Мiй блог

11
авг

ЦВК відмовилась призначати вибори в об’єднаних громадах

Комісія звернулась до Верховної Ради України для надання законодавчого роз’яснення щодо призначення перших і додаткових місцевих виборів.

 

09 серпня 2018 року Центральна виборча комісія прийняла постанову № 122 «Про звернення до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя». Зазначеною постановою Комісія встановила правову невизначеність щодо порядку прийняття рішення про об’єднання територіальних громад. Така невизначеність з’явилась після рішення Конституційного Суду України від 26 квітня 2018 року  № 4-р/2018, яким  Закон України «Про всеукраїнський референдум» 2012 року визнано таким, що не відповідає Конституції України, у зв’язку з чим він втратив чинність.

Відтак Закон України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» 1991 року, який припинив чинність з ухваленням Закону України «Про всеукраїнський референдум» 2012 року, відновив свою дію.

При цьому за законом про референдум 1991 року рішення місцевих рад про об’єднання громад повинно прийматися за наслідком місцевого референдуму щодо зміни кордонів рад. Аналогічні положення містяться в Європейській Хартії місцевого самоврядування.

Перші місцеві вибори призначаються за 70 днів до їх проведення. Тобто для проведення виборів 28 жовтня 2018 року, їх потрібно було призначити не пізніше 17 серпня 2018 року. Але до отримання роз’яснення профільного Комітету Верховної Ради України Центральна виборча комісія не буде розглядати звернення обласних державних адміністрацій щодо призначення перших і додаткових місцевих виборів в об’єднаних громадах.

При цьому чергова сесія Верховної Ради України після літніх канікул розпочне свою роботу 04 вересня 2018 року.

Таким чином, перших і додаткових місцевих виборів в об’єднаних громадах у жовтні 2018 року проведено не буде.

Комментарии (0)




Додати новий коментар: